Wat gebeurt er met je digitale leven als je overlijdt?
Wat gebeurt er met je digitale leven als je overlijdt?

Steeds meer mensen willen dat hun nalatenschap méér betekent dan alleen geld of bezit voor hun nabestaanden. Ze willen dat hun vermogen ook iets goeds doet voor de wereld – bijvoorbeeld door bij te dragen aan milieuprojecten, maatschappelijke doelen of lokale initiatieven. Maar hoe regel je dat goed? En wat kan een notaris hierin betekenen?
Het begint met bewust nadenken over jouw waarden. Wat vind jij belangrijk? Wil je iets nalaten aan een natuurorganisatie, een goed doel in jouw buurt, of misschien een eigen fonds oprichten dat jaarlijks donaties doet aan duurzame initiatieven? Het kan allemaal – als je het goed vastlegt.
Een mogelijkheid is om een deel van je erfenis te reserveren voor een stichting of een goed doel met een ANBI-status. Zo weet je zeker dat jouw bijdrage goed terechtkomt én kan het fiscaal voordelig zijn. Je kunt ook een eigen fonds op naam oprichten, waarmee je specifieke projecten of thema’s ondersteunt. Denk aan natuurbehoud, lokale voedselprojecten of duurzame energie.
Een mooi voorbeeld is een echtpaar dat 10% van hun vermogen beschikbaar stelde voor een zogenaamd ‘groen nalatenschapsfonds’. Dat fonds doneert jaarlijks aan kleine, lokale natuurprojecten. Ze lieten vastleggen dat hun kinderen mee mogen beslissen over de besteding – zo blijft de betrokkenheid bestaan, ook na hun overlijden.
Wil je dat jouw idealen voortleven? Dan is het belangrijk om ze nu al op papier te zetten. In een testament kun je precieze clausules opnemen. Ook in een levenstestament kun je alvast bepalen hoe je vermogen wordt beheerd als je zelf tijdelijk of blijvend niet meer kunt beslissen.
Een duurzame nalatenschap begint dus met een goed gesprek – over jouw wensen, doelen en mogelijkheden. Notaris MVV helpt je hier graag bij. Samen zorgen we ervoor dat jouw idealen niet verloren gaan, maar juist een blijvende impact maken..